Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2021 21:22 - Невероятни жени от Китай, Монголия, Япония, Корея
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2643 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Митичност има в образите на жените-герои в Далечния Изток – истината от исторически събития и фантазия. Но те са завладяващи.

 Нека да запчнем с Китай И прочутата Велика китайска стена. Всички днес виждаме от пощенски картички нейното величие, но една плачеща статуя в неин участак ще ни каже за невероятната жена Мънг Дзианг. Казват, според легенда, че Мънг Дзианг се ражда от кратуна, която никнала по междинната граница на 2 двора, поради което, незнаейки на кого принадлежи кратуната, две бездетни двойки станали нейни родители едновременно. Историята в края си е с младата тогава жена, която искала да занесе топли дрехи за зимата на изпратения й по трудова повинност на строежа съпруг. Но когато пристигнала, той вече бил починал от изнурителния труд. От силното й ридание Стената се срутила там, където били костите на мьртвия й съпруг. И тя могла да го погребе. Видях тази статуя в частта Бошан на град Дзъбо. И понеже съм ведуща по далекоизточните вьпроси, продължете да четете за единствената китайска императрица, която била с титлата не поради брак (отначало да, но после надживяла и съпруг (обаче с него не била с титла императрица, а като наложница), и сина му от друг брак - за когото също се омъжила, и собствените си деца или ги пратила в изгнание, за да се възкачи тя, но не катоимператрица по брак). Това е императрица Уу Цзетиен. Това се случило през 7-ми и началото на осми век. Тя, освен че умело създавала врагове и крояла планове, била интелигентна, тъй като освен четмо и писмо, владеела и музикалното изкуство.  Тя поддържала властта си с "тайна полиция" и наказвала със смърт нелоялните й обкръжени. Разширила земите на Китай в част от днешна Корея и Централна Азия. И вместо китайското си конфуцианство, което не искало жени за владетели, тя признала като държавна религия будизма. На нея се гледа и като диктаторка, макар и да облекчава данъчно селяните, точно поради наказване на неособено лоялните и смъртта на собствената си дъщеря, която казват, че нарочно убила, за да обвини тогава действащата императрица по брак. Но тъй като тя е обгърната с мистика и пренебрегнат личен живот, едва ли можем да я съдим.

 В историята на Монголия се отличават две жени властвали по едно и също време, като първата- Дьоргьоне Катун била на трона (1241-1246 ) -властването й започнало като съпруга на наследника на Чингиз Хан. А персийката Фатима (нейна министърка) умело й помагала. Двете жени изповядвали различни религии: първат таоизъм, а втората - шиитско мюсюлманство. Тя е майка на великия хан Гююк. Обаче отношенията между Дьоргьоне и синът й се обтегнали, когато Гююк обвинил Фатима във вещерство и наредил екзекуцията й. Година и половина след екзекуцията на "дясната й ръка" умира и Дьоргьоне.

Япония

 Всички сме чували за богинята-покровителка на връх-вулкан Фуджи (в покрайнините на Токио). В нейна чест е и ежегодното почитане на вишневите цветчета. Но нейното име не сме чували (трудно е), а то е Ко-но-хана-но-сакуя. Със сигурност, след като е богиня, едва ли е играла голяма роля в историята на Япония. Но има и много едва ли не легендарни жени-самураи (чието съшествуване не може да се докаже и граничи с легенда). Една от тях е Тамое Гозен, която участва и в една от многобройните в японската история граждански войни: Войната на Генпей. След тази война се установява системата на подвладетели след императора - шогуните. А въпросната дама решава да се оттегли и заживее като мирна будистка (въпреки и че до днес в Япония има 2 преплитащи се понякога религии - будизъм и съществуващата само в страната - шинто). Но ето и една наша съвременничка, която е била и гейша, пенсионирана такава на 29 г. Това е Минеко Иуасаки. Тя напуска къщата на мама и тати на 4 годинки, за да заживее в префктура Киото в "къща за гейши", за да учи танци. Няма да разказвам подробно за нея, а и тя има автобиографична книга. Но известна става като консултант на американеца Артър Голдън, който написва"Мемоарите на една гейша". Обаче грациозната японка не харесва, че едва ли не се взимат данни от живота й и се споменава името й (много японци я заплашват със смърт за издаване на традиции); и започва съдебен процес, но го спира, когато между двамате се постига извънсъдебно споразумение. 

Корея

 Ако историята с кратуната, от която се "родило" женско отроче в Китай, ви се струва невероятна, то още по-невероятна е историята на жената-създателка на Корея. Унгниео, която била мечка, превърнала се в жена, благодарение на престоя си в пещера и хранене само с чесън и пелин. След като станала жена, макар и с божествено магически мъж, родила момче, на име Дангун, който основал корейската нация. Трагична е обаче съдбата на корейската патриотка и императрица Мьонг-Сунг. Тя надушва японско влияние дори след обкръжените си и опит на Япония да погълне Корея, а това е факт през Втората световна война. Умирайки в края на 19 век, съсечена от нахлули в двореца японци, тя предупреждава за японските апетити. Но американци и руснаци харесват повече плана на японците и властническите им амбиции и малко след смъртта й - през 1905 г., има споразумение на Япония и САЩ (Тафт-Кацура), с което японците си искат Кореята, а американците Филипините, без да питат за мнението на обитателите им (споразумението е след руската загуба на Руско-японската война малко преи това).

  И макар всички тези страни да са имали военни сблъсъци, те са част от обятието на Изтока. А грациозните им дами са потвърждение за красотата на онази част на света. 



Тагове:   жени,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506594
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031