Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2013 12:05 - БСП КАТО ТАРАС БУЛБА
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 3540 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дядо Коледа донесе поне два подаръка за бедните- първо бяха дадени по 50 лева бонус към пенсиите до 251 лева, след това цената на тока бе намалена с половин стотинка. Но това не е нищо в сравнение с третия обещан подарък - да очакваме "данък богатство". Е, тепърва предстои дебат, данъкът ще влезе в сила най-рано през 2015-а, но все е нещо. Даже нещо повече от предишните подаръци, защото няма по-голямо удоволствие за бедния да види как бъркат в джоба на богатия.

Толкова време политическите всезнайковци тръбяха, че в България няма ляво, няма дясно, най-после те се появиха.

Защото какво по-ясно доказателство, че те съществуват /или ще същестквуват/ от коледното обещание за преразпределение на парите на богатите.

Парадоксалното е, че гордостта на България, т.н. плосък данък, бе въведен от правителството, ръководено от уж лявата БСП. Този акт вероятно имаше три цели:

 

  1. Белким привлечем инвеститори
  2. Да покажем на Европа, че поне в едно нещо можем да я изпреварим
  3. Да помогнем на богатите хора в България, които са ни приятели, па дано те се отплатят.

Дали заради кризата или заради ужасния имидж на България като страна на корупцията и беззаконието, инвеститорите не се наредиха на опашка. Даже Жерар Депардийо предпочете да избяга в Русия.

И така - пари не идват, само на заеми не може да се кара, а трябва да се изпълняват и предизборни обещания.
И сега БСП трябва да влезе в ролята на Тарас Булба, който потен и гневен вика: Я тебя породил, я тебя и убью!

Всъщност плоският данък бе въплъщение на заръките на Ран и Ът, които днес се смятат за първопричина на всички беди, да имаме ниски и прости данъци. Хората  просто бяха предвидили, че в една държава, очертаваща се като мошеническа и корумпирана, ниските и прости данъци ще се събират по-лесно от високите и сложни, които ще се заобикалят.

Засега липсва анализ колко души ще засегне обещаното по-високо облагане, не е ясно и каква ще бъде разделителната граница между богатите и по-малко богатите. Предполагаме, че изтеклата информация за облагане на база месечна заплата е съвсем сурова, защото по-нормално е да се облага годишен доход над определена граница - както е в много европейски страни.

Надяваме се този доход не включва само заплатата, а и разните премии, бонуси, ДМС-та и т.н. Защото новият данък вероятно ще удари най-вече високопоставените държавни чиновници - и то в София. Техните заплати тогава биха слезли на 2 500 лева, примерно, но в края на годината ще получат поне 20 000 лева някаква необлагаема награда.
Частният бизнес - даже и този, който е излязъл съвсем на светло, отново ще пусне в ход "двете ведомости" - официалната и тази под масата.

Само и само да не пусне гювеч на държавата, към която той не питае светли чувства по ред причини.

Тоест, сивият сектор ще се разшири с още малко. Начините една фирма да генерира черни каси са многобройни и трудно откриваеми. То и сега цели сектори - особено в областта на услугите, употребяват касовите апарати символично и никой не им обръща внимание. Да не говорим за футболистите, попфолка и т.н.

И в бюджетния сектор ще се измислят начини за икономисване на евентуалния нов данък или по-скоро начин да не се накърняват интересите на високоплатените чиновници. Най-малкото ще се намерят начини да им се увеличат заплатите с толкова, колкото ще загубят.

Преди 1989 година под ударите на тогавашния подоходен данък попадаха най-вече хората със свободни професии - известни хора на изкуството, които плащаха, доколкото си спомням, до 48 процента данък върху хонорарите. И когато сключваха договори, някои от тях откровено се пазаряха за такива хонорари, които да компенсират високия данък - особено в края на годината.

Друга хватка, която ще се използва, е с прехвърлянето на част от дохода върху трето лице - човек от семейството. В рамките на една институция появяването на платени мъртви души няма да е трудно, макар това да доведе до увеличаване на средствата за осигуряване, но и на това ще се намери колая. Ако не бъркам, изходът е в прехвърялнето на парите над 2700, примерно,  върху някой дядо или баба.

Ако се намери някой ръководител, който не иска да рискува с такива хватки, вероятно скъпоплатените кадри, които наистина си заслужават парите, ще избягат във фирми, които владеят изкуството на двете ведомости.

Има още няколко хватки, но нека да не отваряме очите на всички.

Та след всичко това какво ще остане за преразпределяне - един господ знае.

И все пак малко данък богатство в година на избори не е излишен.  Поне заради измамното внушение, че правителството обича повече бедния народ, отколкото богатите изедници.

Така че време е за "ляв марш".

Да препрочетем Маяковски.

 




Гласувай:
6



1. apostapostoloff - Щом Румен Гечев, човек, доказал се
01.01.2014 17:27
по времето на Виденов като абсолютен некадърник, препоръчва този ход, работата със сигурност е чурук!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9457169
Постинги: 1000
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031